Sunday, December 26, 2010

My Top 30 Korean Idol

Ok, previous post aku dah ceritakan how crazy I am towards Kpop sekarang ni, so for this post aku decide utk kongsi artis2 korea atau kat sana lebih common dipanggil IDOL yg aku personally minat... Kalau nak ikutkan banyak yg aku minat and suka tetapi aku shortlisted-kan kepada 30 yg aku rasa betul2 aku minat..Ok, let's start from the bottom first :


30.

G.NA

G.NA is one of the singers under CUBE ENTERTAINMENT.. Even though dia kurang dpt perhatian but still aku rasa she's got something, aku paling suka lagu dia I'LL BACK OFF SO YOU CAN LIVE WELL where the song features JUNHYUNG from B2ST.. Another song yg agak best jgk is SUPA SOLO..Also, she participated in the soundtrack of PLAYFUL KISS by singing WILL YOU KISS ME..


29.
ZE:A ( CHILDREN OF EMPIRE )

ZE:A or also known as CHILDREN OF EMPIRE comprises of 9 members.They first debuted in 2009..Aku suka group ni coz lagu2 dia agk catchy and dorg jgk ada dance move yg agk cool..Lagu yg plg best is MAZELTOV.. Another single yg agk best is ALL DAY LONG and MV for this song agk menarik coz dia ada tiru satu citer jepun ke ape ntah tak silap tapi mmg gempak la MV dia..Tapi aku jgk agk respect kumpulan ni coz one of their members ada confess in front of public dlm variety show yg dia ubah totally semua yg ada kat muka dia..HUHU scary tu walaupun lelaki kan, tapi agk respect coz dia berani bagitahu kan..

28.
IU

Nama yg agak unik coz kalau ikut sebutan kita org melayu,bunyinya mcm AYU kan? hehe tapi mmg muka dia ayu pun hehe..FYI, walaupun nampak mcm dah matured but actually she's only 17 ok?? Best known for her 3 octave voice and strong vocal..IU jgk selalu cover lagu artis lain acoustically mcm SUJU-SORRY SORRY, SNSD-GEE and SHINEE - JULIETTE.. Antara lagu dia yg aku suka is MARSHMALLOW,GOOD DAY and yg paling best is her duet with 2AM's SEULONG - NAGGING..

27.
AFTER SCHOOL

AFTER SCHOOL is a girl group which consists of 8 members - PARK KAHI, KIM JUNG AH, LEE JOOYEON, BEKAH, UEE, RAINA, NANA and LIZZY..The leader of the group, KAHI is actually the oldest idol to debut in Korea at the age of 28.. Member yg paling glamor probably is UEE coz dia berlakon dlm drama YOU'RE BEAUTIFUL.. Antara lagu best mcm DIVA,BANG,BECAUSE OF YOU and LOVE LOVE LOVE.. Dorg jgk ada subgroup - ORANGE CARAMEL,which comprises of RAINA,LIZZY and NANA..

26.
U-KISS

U-KISS is a 7 member boy group which first debuted in 2008..The members are KEVIN,ELI,ALEXANDER,KI BUM,KI SEOP,DONG HO and SOO HYUN..ALEXANDER is actually from HONG KONG while ELI & KEVIN are from UNITED STATES..KI BUM is actually adik kepada KIM HYUNG JUN of SS501..Antara lagu dorg paling best mcm MAN MAN HANI ( AM I THAT EASY ), BINGEUL BINGEUL ( ROUND ROUND ) and SHUT UP..

25.
TEEN TOP

TEEN TOP is the newest idol in my chart coz they've just debuted in July this year..The members are only around 15-18 in their age..And aku suka giler kumpulan ni coz 1st single dorg tersangatla best...Lagu CLAP mmg best giler2..Dance move dorg very addicting and gempak giler..Even though dorg baru ada satu jew lagu but I believe they'll go far bcoz their 1st single pun dah gempak kan so I'm really looking forward for their next album next year..


24.
SECRET

Ok, this is SECRET..The group consists of ZINGER,HYO SUNG,JI EUN and SUN HWA..First debuted in 2009 and they are most popularly known for their seductive but catchy singles MAGIC and MADONNA..Aku suka dorg ni coz dorg semua bukan jew cantik meletup ( hehe ) but dorg jgk boleh menyanyi and menari dgn hebat..Tgk je dance step dlm MV MADONNA huhu kalau tgk sure nak terikut punya hehe

23.
F.CUZ


F.CUZ ( pronouced as focus ) consists of 4 members - JINON,KAN,YE JUN and LEE U.First debuted in 2010.. Antara lagu yg best mcm JIGGY, NO ONE, WANNA BE YOUR LOVE and plg best MIDNIGHT SUN..Dorg ni pada aku agk best tapi tak tau nape dorg kurang sikit dpt perhatian kat sana..

22.
RAINBOW

First debuted in 2009, Rainbow is a 7-member girl group under DSP ENTERTAINMENT.. Dorg ni aku suka sbb ada satu jew..Leader dia JAE KYUNG hehe Owh god I've fallen for her haha..Very beautiful but not only that suara pun power and pandai menari hehe Lagu dorg mmg best2 antaranya GOSSIP GIRL, MACH and plg best mestilah A.. Kalo tgk MV dia, cute giler step dorg dlm lagu A ni hehe

21.
4MINUTE

4MINUTE is a 5-member girl group under CUBE ENTERTAINMENT..The group consists of HYUNA,JI HYUN,GA YOON,JI YOON and SO HYUN..Dorg ni memang best lar..Lagu dorg semuanya mmg agak up beat compared to other girl group kan, kira dorg ni mmg lagu2 semua memerlukan dance moves yg giler2 la..HYUNA is actually ex member of WONDER GIRLS but aku rasa dia keluar coz maybe konsep WONDER GIRLS tu tak sesuai dgn jiwa dia kot yela WONDER GIRLS kan mcm cheeky2 cmtu padahal dia mcm rebellious mcm tu so maybe that's why dia join 4MINUTE.. Lagu dorg mmg best gler la mcm HOT ISSUE, MUZIK, SUPERSTAR,HUH and I MY ME MINE..


20.
SS501
SS501 is one of the idols under DSP ENTERTAINMENT mcm yg aku dah mention in the previous post..Dorg ni consist of 5 members : KIM HYUN JOONG ( leader ),HEO YOUNG SAENG,KIM KYU JONG,PARK JUNG MIN and KIM HYUNG JUN.. Aku rasa mst ramai yg kenal dgn leader dia coz mamat ni la yg berlakon dlm BOYS OVER FLOWERS & PLAYFUL KISS tu..Aku suka dgn group ni coz dorg bkn bersandar pada rupa jew tapi dorg mmg btul2 berbakat..Mula debut pada tahun 2005 and still bertahan sampai sekarang.. Antara lagu2 dorg yg best mcm FIND,LOVE LIKE THIS,A SONG CALLING FOR YOU,DEJA VU and LOVE YA..


19.

T-ARA


Next is T-ARA.. aku minat dkt group ni coz most of them are damn cute haha : P First debuted in 2009 dgn single yg giler babai punya cute BO PEEP BO PEEP BO PEEP huhu sampai aku nak terikut2 dance move dia hehe.. Other than this song, lagu2 yg best mcm I GO CRAZY BECAUSE OF YOU, TIME TO LOVE,YAYAYA and WHY ARE YOU BEING LIKE THIS..

18.


SISTAR

Another cute girl group which consists of BORA,HYORIN,SOYU and DASOM.. Aku first attracted bila dgr single debut dorg PUSH PUSH..and then dorg release pulak 2nd single SHADY GIRL yg mmg best giler plus MV yg sgt2 cute.. So aku mmg ingat dorg ni mmg group yg akan bwk genre lagu yg cute2 mcm tu jew but looks really can be deceiving haha..Towards the end of this year, dorg release single terbaru dorg HOW DARE YOU with a total different look..Dorg dah makin daring huhu But still lagu dia mmg best giler...Apart form being together as a group, SOYU jgk ada nyanyi satu lagu utk ost PLAYFUL KISS - SHOULD I CONFESS yg mmg best sgt2...

17.
BROWN EYED GIRLS


Ok, this one mmg aku minat coz dorg pnya group bagi aku strong coz each members berbakat and can stand on their own feet.. NARSHA,MIRYO,JEA dan GA-IN.. Antara lagu hits dorg ialah SIGNS and ABRACADABRA..Personally aku suka giler lagu SIGNS tu..Serious best giler.. Apart from this group, NARSHA,GA-IN and MIRYO jgk ada buat aktiviti solo or featuring dorg ..Macam NARSHA, dia terkenal dgn single dia BBI RI BOP and MAMMA MIA..GA-IN pulak success dgn single dia IRREVERSIBLE and MIRYO pulak ada buat feat dlm lagu OH WON BIN - I LOVE YOU AND I LOVE YOU and serious best giler dia dlm lagu ni..

16.
F(X)


Yang ni mmg aku suke giler hehe..Comprises of ( FROM LEFT TO RIGHT ) SULLI,AMBER,KRSYTAL,VICTORIA and LUNA... Dorg ni muda2 belaka except leader dia VICTORIA which is 23 , most of them are in between 17-18 huhu.. And aku paling suka kat SULLI hehe cute gilerrrrrrrrr Hehehe Tapi dorg bknla bersandar pada rupa jew coz dorg mmg hebat dlm tarian and singing..Single dorg yg best mcm CHU,NU ABO,LACHATA and MR BOOGIE..KRYSTAL actually is adik JESSICA SNSD and VICTORIA is a virtual wive to NICHKHUN 2PM in a hit variety show kat Korea, WE GOT MARRIED..

15.
MBLAQ

MBLAQ is created by RAIN under his agency J TUNE ENTERTAINMENT..Consists of MIR,G.O,LEE JOON,CHEON DOONG and SEUNG HO..CHEON DOONG is actually adik kepada SANDARA 2NE1..Dorg debut tahun 2009..Lagu dorg yg best ialah OH YEAH, Y and RUNNING RUNNING..Dorg ni kebanyakannya berbakat sbb boleh berlakon,mengacara and dorg jgk selalu diajak feature dlm lagu2 artis lain antaranya MIR dlm lagu AHN JIN KYUNG - BAD PERSON..

14.
BIG BANG

BIG BANG adalah antara kumpulan yg paling direspect kat sana sbb dorg bkn jew popular kat Korea tapi jgk kat Jepun..Dorg jadi fenomena kat dua2 negara..Dorg jgk hebat coz setiap ahli masing2 ada kehebatan sendiri dan tak bergantung pada masing2.. Consists of G.DRAGON,T.O.P,DAE SUNG,SEUNG RI and TAEYANG..Dorg ada bnyk lagu best2 antaranya GARA GARA GO, LIE, TELL ME GOODBYE, BEAUTIFUL HANGOVER and bnyk lagi..Antara semua ahli, yg paling berjaya probably G.DRAGON dgn TAEYANG..Dorg masing2 dah buat solo and success..

13.
TAEYANG

Ok kalau tadi group dia sekarang ni dia pulak..Dalam semua ahli BIG BANG aku mmg plg suka kat TAEYANG ni coz suara dia bagi aku sangat bagus..Full of soul especially kalo lagu2 RnB..Aktiviti solo dia jgk success sbb lagu2 dia dpt tempat di carta2..Album dia jgk antara album yg terlaris..Aku suka lagu2 mcm ONLY LOOK AT ME, WHERE YOU AT,WEDDING DRESS,I NEED A GIRL,and I'LL BE THERE..Bagi kalau dia decide to go solo pun it's not a big deal coz dia mmg talented...

12.
KARA

KARA is another idol group under DSP ENTERTAINMENT..And they also one of the most successful korean group in Japan..Dorg sgt popular kat Jepun...Consists of PARK GYURI,GOO HARA,NICOLE,JI YOUNG and SEUNG YEON..Dorg ni bukan jew cantik2 belaka tapi jgk boleh menari dan menyanyi dgn baik..Lagu dorg yg aku suka mcm MISTER,HONEY,LUPIN and JUMPING.The reason aku rasa dorg berjaya kat Jepun is coz dorg punya muzik very energetic and ada groove..Aku plg suka dkt JI YOUNG dgn NICOLE hehe NICOLE tu mcm muka SCHA sikit hehe tapi versi yg lebih lawa la hehe..Lagu LUPIN is one of the 2010 song of the year along with SNSD-OH, CN BLUE- I'M A LONER, 2AM - CAN'T LET YOU GO EVEN IF I DIE, MISS A - BAD GIRL GOOD GIRL and IU feat SEULONG 2AM - NAGGING..

11.
WONDER GIRLS

Mane boleh ckp pasal artis korea kalo tak include dorg ni kan??hehe Macam yg aku dah cerita in the previous post, dorg ni la yg menyebabkan aku jatuh cinta dgn Kpop..Boleh dikatakan dorg ni artis korea plg berjaya skrg ni...Baru2 ni pun lagu dorg NOBODY dah tersenarai dlm carta year end bilboard..Lagu2 dorg yg best mcm TELL ME,IRONY,SO HOT,2 DIFFERENT TEARS and of course NOBODY NOBODY BUT YOU!!! Haha..To me lagu NOBODY tu mmg magic la utk dorg..Lagu yg mcm tu akan hanya dpt sekali jew utk mana2 artis pun and even though dorg menang SONG OF THE YEAR for this song, but I personally believe that lagu ni bkn takat SONG OF THE YEAR but SONG OF THE DECADE...

10.
MISS A

MISS A is one of the idol groups under JYP ENTERTAINMENT which first debuted in July 2010..The members consists of FEI,JIA,MIN and SUZY..FEI & JIA is actually from CHINA while MIN is from CALIFORNIA..Walupun dorg ni masih baru,tapi dorg mmg best giler..Dorg jgk dah bnyk dpt pengiktirafan antaranya BEST FEMALE ROOKIE and yg paling hebat lagu dorg BAD GIRL GOOD GIRL was named as SONG OF THE YEAR utk 2010.. For a group that hasn't reached setahun pun lagi, dorg ni mmg boleh dikatakan sgt hebat..And most of other idols or celebrity kat Korea sendiri pun every time ditanya siapa yg dorg plg minat akn pilih dorg ni..Personally aku rasa kekuatan dorg ni ialah dorg tak mcm girl group lain kat Korea tu,coz they got attitude in their performance plus dorg bkn jenis yg nmpk cheeky2 or manja mcm SNSD ke KARA ke but dorg potray yg dorg ni wanita yg strong sesuai dgn single pertama dorg tu, BAD GIRL GOOD GIRL but walaupun nmpk mcm ganas, tp dorg still boleh jd cute n cheeky mcm dlm 2nd single dorg BREATHE where they created a really cute and phenomenal dance moves yg jadi ikutan ramai..Walupun dorg baru ada 2 single, tapi ramai yg ramalkan dorg akn cipta kejayaan besar lepas ni, and aku pun rasa mcm tu jgk..

9.
2AM

Here is another idol under JYP ENTERTAINMENT.. 2AM consists of CHANGMIN,SEULONG,JIN WOON and JO KWON..Dorg ni mmg KING OF BALLAD la kat sana..Dorg ni asalnya bermula sbg sebuah kumpulan yg sama dgn 2PM dlm satu rancangan realiti HOT BLOOD yg menunjukkan dokumentari budak2 ni menjadi idol and at the final episode, the guys are being divided into 2 groups, satu yg specialize in dance and singing - 2PM and another group yg emphasize and specialize in Ballad - 2AM..Dorg debut in 2008..Banyak lagu2 ballad dorg yg best mcm THIS SONG,CONFESSION OF A FRIEND,I DID WRONG, LIKE CRAZY,CAN'T LET YOU GO EVEN IF I DIE and YOU WOULDN'T ANSWER MY CALL..Personally aku suka sgt2 kat lagu CONFESSION OF A FRIEND..Best sgt2 lagu ni..Selain tu,YOU WOULDN'T ANSWER MY CALL pun best jgk..MV dia sedih sgt..Yg best pasal group dorg ni ialah, dorg masing2 ada vokal yg hebat dan tersendiri..Susah nak kata sapa yg plg power and sedap coz semuanya power dan sedap..Dorg jgk dah diiktiraf BEST VOCAL PERFORMANCE OF A GROUP dlm MNET ASIAN MUSIC AWARD 2010.. And dpt anugerah BEST SONG dlm 2010 MELON AWARD..So mmg terbuktila dorg ni mmg KING OF BALLAD

8.
2NE1

2NE1 is another idol group under YG ENTERTAINMENT along with BIGBANG and SE7EN..They first debuted in 2009..Consists of CL,MINZY,SANDARA and PARK BOM..Dorg ni mmg antara group plg bagus and berpengaruh ada kat Korea skrg..First debut dgn lagu LOLLIPOP feat BIGBANG and then dorg release lak lagu FIRE..Start drpd lagu ni dorg mula menguasai semua carta2 kat Korea..Dorg pada aku mudah diterima coz dorg masing2 ada personaliti ada yg kuat plus msg2 boleh nyanyi dgn bagus..Org jugak anggap dorg mcm BIGBANG versi wanita..Lagu dorg kebanyakannya bkn mcm lagu2 yg manja2 ke ape but lebih mcm rebellious and energetic..Dorg ni mcm perfect combination tau, CL sgt hebat dlm rapping and boleh dikatakan antara rapper wanita terbaik yg ada skrg, MINZY pulak boleh rap and jgk ada suara yg power jgk..SANDARA pulak ada personaliti yg kuat,cantik and boleh menyanyi dgn pnuh attitude, PARK BOM pulak probably yg paling berharga coz vokal dia satu dlm sejuta..Sgt powerful..Selepas lagu FIRE td, dorg release pulak single ke-3 yg aku rasa plg best skali drpd dorg - I DON'T CARE..Best giler lagu ni.. Lagu ni ikut jejak langkah lagu FIRE but lebih hebat coz jd SONG OF THE YEAR dlm 2009 MNET ASIAN MUSIS AWARD..Baru kali pertama tercalon dorg dah dpt BEST NEW FEMALE ARTIST and SONG OF THE YEAR dlm anugerah tu..And tahun ni dorg come back even bigger dgn 3 single sekaligus - CLAP YOUR HAND,CAN'T NOBODY and GO AWAY..Yg hebat is tiga2 lagu tu jd juara kat semua carta..And once again dlm 2010 MNET ASIAN MUSIC AWARD dorg dpt 4 anugerah including ARTIST and ALBUM OF THE YEAR..

7.
SHINEE

SHINEE is one of the idol groups under SM ENTERTAINMENT..SM ENTERTAINMENT is actually antara agency plg berpengaruh kat Korea coz dorg la yg melahirkan BOA,SHINHWA,H.O.T,SUPER JUNIOR and SNSD and being under such powerful agency together with other big names in the industry, of course SHINEE pun sama successful mcm yg lain2, Dorg ni consists of ONEW,JONG HYUN,KEY,MINHO and TAEMIN..Dorg mula debut pada tahun 2008 dgn 1st single dorg REPLAY..After that they continously release one after another hit songs mcm LOVE LIKE OXYGEN,AMIGO,ROMANTIC,JOJO,JULIETTE,ONE FOR ME and dorg jgk dpt anugerah BEST NEW MALE ARTIST pada tahun yg sama mengalahkan nama2 lain mcm 2AM,2PM and U-KISS time tu..2009 dorg kembali dgn single dorg plg berjaya RING DING DONG..Personally aku suka sgt lagu ONE FOR ME coz lagu ni sweet giler and best sgt..Lagu ni pasal lelaki yg selalu ada bila perempuan yg dia cintai dlm kesedihan atau kesusahan every time perempuan tu dilukai bf dia even though perempuan tu anggap lelaki ni kawan jew..OMG, kena setepek kat muka bila dgr lagu ni HAHAHA..Tahun ni dorg come back dgn lagu LUCIFER yg best giler tu..Dance moves utk lagu ni pun agk menarik and jadi ikutan kat sana tapi aku suka lagi single ke 2 dorg tahun ni - HELLO coz lagu ni simple,easy listening and sweet jer..Sesuai la utk org yg nak mulakan hidup baru lepas dikecewakan..So,SHINEE ni mmg boleh dikatakan hebat jgk la coz dorg setiap kali keluar jew single baru, tak pernak mengecewakan..And style dorg jgk cool sgt and dorg jgk jd trendsetter kat sana..

6.
SUPER JUNIOR

SUPER JUNIOR is another idol under SM ENTERTAINMENT..Dorg ni boleh dikatakan pencetus pengaruh Kpop kat seluruh dunia coz dorg nila artis korea plg popular kat seluruh dunia..Mula debut pada tahun 2005 and dorg la yg mula2 sekali keluar dgn ahli yg ramai hehe Asalnya dorg ada 13 ahli but sekarang tgl 10 org - LEETEUK,EUNHYUK,SHIN DONG,SIWON,HEECHUL,SUNGMIN,DONGHAE,RYEOWOOK,YESUNG and KYUHYUN..Yg bagus pasal dorg ni aku rasa coz dorg bukan jew boleh menyanyi but ahli2 dia boleh hosting,berlakon,modelling and jadi Dj..Kira dorg ni multi talented la...Kalo ckp pasal lagu,mmg banyak giler lagu dorg yg best2..Tapi antara yg plg best mcm U,DON'T DON,ONE FINE SPRING DAY,IT'S YOU,SUPER GIRL,BOOM BOOM,NO OTHER BONAMANA and plg best mestilah SORRY SORRY..DOrg menang BEST NEW ARTIST dlm MNET MUSIC FESTIVAL pada tahun 2006 and after that mcm2 anugerah lagi dorg dpt mcm dlm MTV ASIA AWARD dan lain2..Personally aku suka lagu U,SORRY SORRY,SUPER GIRL,BONAMANA dgn NO OTHER.. Pada aku kekuatan dorg ni is dorg masing2 strong and each member boleh nyanyi and ada kelebihan masing2..RYEOWOOK,YESUNG,KYUHYUN and SUNGMIN antara ahli yg plg hebat dr segi vokal dibantu oleh DONGHAE,HEECHUL,SIWON and LEETEUK.. Mcm SHINDONG dgn EUNHYUK dorg hebat dlm rapping and menari..Ada jgk yg boleh berlakon mcm SIWON dia berlakon dlm drama OH MY LADY best sgt and terbaru dlm ATHENA,SHINDONG dlm drama DR CHAMP and SUNGMIN dlm THE PRESIDENT..HEECHUL terkenal sbg hos and Dj radio..Aku plg suka dkt KYUHYUN coz vokal dia power and best sgt..Baru2 ni dia jd salah sorg ahli dlm Projek khas SM THE BALLAD and lagu dorg pun best2 jgk and vokal dia best giler dlm tu..So tak hairan la kalo dorg ni popular giler and still dpt bersaing dgn kumpulan2 idol baru skrg ni..

5.
CN BLUE

CN BLUE is a group under FNC MUSIC along with FT ISLAND.. The group consists of YONG HWA,JONG HYUN,MIN HYUK and JUNG SHIN..Dorg ni actually started as an indie band kat Jepun sejak 2009..Dorg bnyk main kat gig2 n club2 kat sana and kat situ jgk la dorg start blaja main muzik,cipta lagu semua..And then dorg dilamar utk jadi artis so dorg headed back to Korea.. And dlm preparation nak debut tu,YONG HWA dpt offer berlakon dlm one of the most successful korean drama in history- YOU'RE BEAUTIFUL and watak dia dlm citer tu KANG SHIN WOO mmg best gler dia bwk..And disebabkan kepopularan drama ni,benda ni dah buatkan org lagi tak sabar tunggu dorg debut and on January 2010, dorg debut dgn 1st single dorg I'M A LONER..Aku 1st time dgr lagu ni dah suka giler..Serius best nak mampus lagu ni..Lagu ni antara lagu korea terawal aku dgr tahun ni masa bulan February mcm tu..WETORIYA WETORIYA DARIDIRIDARADU.... Haha serius lagu ni best giler..Melekat kat kepala otak serta merta..Masa ni aku dah agk kumpulan ni mst boleh pergi jauh..And mmg debut dorg berjaya coz tak sampai lepas seminggu dorg debut,lagu I'M A LONER tu terus jd juara kat semua carta..Dorg jadi popular sekelip mata jew..Bnyak lagi lagu dorg dlm album tu yg best mcm I WILL FORGET YOU dgn LOVE REVOLUTION..After 1st album dorg berjaya, dorg come back on June dgn album baru..Single seterusnya yg also best giler is LOVE..Lagu ni pun sama best dgn I'M A LONER..Addictive giler lagu ni..Aku mmg suka sgt2 lagu ni..Selain tu lagu2 lain mcm LOVE LIGHT,TATTOO,BLACK FLOWER,SWEET HOLIDAY and LET'S GO CRAZY pun best sgt2..Dorg jgk ada release 2 single tahun ni kat Jepun -I DON'T KNOW WHY & LIE..Dua2 lagu ni pun best jgk...Personally aku rasa faktor yg menyebabkan dorg diterima dgn mudah coz muzik yg dorg bwkkan different drpd artis2 korea yg lain..Dorg punya muzik mcm Progresif rock with a lil bit 70's punya feeling mcm lagu2 BEATLES tu..Ketara sgt dlm lagu LOVE tu tapi dicombine muzik Rock and that's what makes dorg punya lagu best sgt2..Selain drpd tu, vokal YONG HWA bagi aku mmg one in a miilon la..Vokal dia bagus giler.. dia boleh tarik tinggi,falsetto,guna head tone and boleh buat suara rock giler..Selain dia, suara JONG HYUN sdp sgt..mmg mcm sweet giler suara dia..Together suara dorg blend in and mmg best giler..Dorg dah pun berjaya menang anugerah BEST NEW MALE ARTIST dlm semua acara anugerah tahun ni and I think they deserved it coz dorg mmg best giler...Tak sabar nak tunggu dorg comeback next year..

4.
FT ISLAND

FT ISLAND is another rock band under FNC MUSIC along with CN BLUE.. They first debuted in 2007..The band consists of LEE HONGKI,JAE JIN,JONG HUN,MIN HWAN and SEUNG HYUN..SEUNG HYUN is actually new member after original memeber, OH WON BIN left the group on 2009..1st single dorg is LOVESICK..Lagu ni jadi juara kat carta2 for 8 consecutive weeks and in the same year dorg menang anugerah BEST NEW ARTIST dlm semua acara anugerah tahun tu...1st album dorg CHEERFUL SENSIBILITY jgk adalah BEST SELLING ALBUM in 2007..Bnayak lagu best dlm album ni mcm THUNDER,ONLY ONE PERSON and A MAN FIRST LOVE FOLLOWS HIM TO THE GRAVE..After that dorg mula debut kat Japan pulak and hasilkan satu album..Antara lagu yg best sgt mcm ALWAYS BE MINE..Sweet giler lagu ni..And then on 2008 dorg comeback dgn album kedua COLORFUL SENSIBILITY and dlm album ni antara lagu2 dorg plg best ada mcm AFTER LOVE,GIRLS DON'T KNOW and LOVE IS..Personally aku suka GILERRRRRRRRRRRRR kat lagu AFTER LOVE..Mmg bagi aku lagu tu perfect sgt2..Muzik dia, vokal HONGKI yg power nak mampos and most importantly lirik dia sgt2 sejibik dgn apa yg terjadi kat diri aku...Sampai skrg kalo aku dgr kdg2 mst terkeluar jgk air mata..Aku sampai dah hafal lagu ni walupun bahasa korea hehe After that, dorg terus hasilkan lagu2 yg mmg best mcm I HOPE, LIE, TEARS ARE FLOWING,MISSING YOU,FLOWER ROCK and another song yg jgk aku suka GILERRRRRRRRRRRRRRR BAD WOMAN..Lagu ni pun sama mcm lagu AFTER LOVE sgt perfect pada aku... And once again, lirik dia sgtlah sama dgn kisah aku so sama jgk, kalo dgr selalu jgk meleh air mata aku huhuhu..Tahun ni dorg kembali dgn lagu LOVE LOVE LOVE yg jgk best gilerrrrr..Aku suka sgt dorg ni coz dorg mmg band rock yg bagus..Vokal HONGKI pun antara yg paling power ada kat sana..Mmg vokal dia ni power tersangat2..Dia bwk sesuatu lagu tu dgn penuh emosi especially lagu2 sedih smpai kita dgr pun rasa nak menangis bila dgr...And aku suka yg dorg nyanyi lagu yg sedih tapi dorg jadikan lagu tu rock and bukan just balada yg mendayu2 sgt..Lagu2 dorg selalu buat aku rasa tenang and kalo sedih pun lagu dorg mmg sesuai didengar hehe..Mmg definitely, dorg ni antara yg terbaik kat Korea..

3.
B2ST/BEAST

B2ST or BEAST is another idol group under CUBE ENTERTAINMENT along with 4MINUTE and G.NA.. Dorg debut on 2009..The group consists of DOOJOON.DONGWOON,YOSEOB,JUNHYUNG,HYUN SEUNG and GI KWANG..The reason why aku letakkan dorg at this place is bcoz dorg boleh dikatakan idol group yg paling cepat naik and popular..Bygkan dorg baru je debut October 2009 and dlm masa setahun lebih jew dorg dah ada lebih drpd 10 single yg meletup and penjualan album dorg jgk antara yg tertinggi kat Korea..Dlm tahun 2010 ni, dorg satu2nya artis baru yg albumnya terjual lebih 100,000 unit and jadi one of the best selling artist tahun ni..Dorg ni jgk curi perhatian coz kebanyakan ahli dia adalah org2 yg direject drpd jadi ahli idol group yg len mcm BIG BANG and 2PM..Antara lagu dorg yg best mcm BAD GIRL.MYSTERY,SHOCK,TAKE CARE OF MY GIRLFRIEND,BREATH,MASTERMIND,BEAUTIFUL,LIGHTS GO ON AGAIN,WHEN THE DOOR CLOSES,THANKS TO and LET IT SNOW..Yg dahsyatnya dorg ni, Setiap kali dorg keluar single baru,mesti meletup and best..Aku suka dorg ni coz setiap ahli very talented..Semua boleh nyanyi and semua ada vokal and kelebihan masing2..Yg paling power mstla YOSEOB coz vokal dia ni giler punya power walaupun nmpk dia mcm kecik jew orgnya..JUNHYUNG pulak antara rapper terbaik kat sana and selalu diajak featuring dlm lagu artis2 lain..GI KWANG dgn HYUN SEUNG pulak ada vokal yg sgt best kalau nyanyi lagu RnB..DOOJOON n DONGWOON pulak boleh nyanyi and rapping sekali dgn baik..So,kira dorg ni mmg btul2 bagus la..Lagi satu yg menarik is dorg ni selalu come up dgn dance moves yg sgt best and cool...So,tak hairan la kalo dorg ni boleh berdiri sama level dgn nama2 besar kat sana walaupun dorg masih lagi baru..Aku rasa next year mst dorg akan tampil dgn lebih hebat lagi and tak mustahil dorg akan muncul sebagai group NO 1 kat sana satu hari nnt..

2.
GIRLS GENERATION/SNSD

GIRLS GENERATION or SNSD is another idol group under SM ENTERTAINMENT..They first debuted in 2007 and eversince has become the most popular and the best girl group in Korea..The group consists of 9 members - TAEYEON,JESSICA,HYO YEON,TIFFANY,YURI,YOONA,SUNNY,SEOH YUN and SOO YOUNG..Their 1st single is INTO THE NEW WORLD..Lagu ni terus jew dpt sambutan and menjadi juara kat bnyk carta..After that dorg berterusan hasilkan single2 yg best mcm KISSING YOU and BABY BABY..Tahun 2009 boleh dikatakan tahun dorg mula menyerlah coz dlm tahun ni la dorg hasilkan lagu dorg yg paling best sampai bila2 pun GEE... Lagu ni sgt berjaya kat Korea sampai pegang rekod lagu plg lama jadi juara dlm carta2 kat sana especially dlm MUSIC BANK di mana dorg jadi juara for 9 consecutive weeks..Takde sape pun boleh pecahkan rekod tu lagi sampai skrg..Lagu ni sampai artis2 lelaki kat sana bnyk kali buat parody coz dance moves yg sgt best and cute .. Dorg kemudian release kan lagu GENIE pulak dlm tahun yg sama and once again lagu jgk sgt berjaya mcm lagu GEE.. After that dorg mmg dah jadi nama yg besar kat sana and menang SONG OF THE YEAR,ALBUM OF THE YEAR and ARTIST OF THE YEAR..Aku suka giler kat dorg ni coz dorg semua cun2 belaka hehe Aku plg suka dkt YURI... haha Serius angau kat dia hehe Dorg ni popular coz dorg bkn jew cantik tp selalu ada lagu yg best dan hebat..And one more thing, dance moves dorg selalu jadi ikutan..Tahun ni dorg comeback dgn lebih best coz dorg ada 4 lagu yg sgt best tahun ni, CHOCOLATE LOVE,OH,RUN DEVIL RUN and HOOT..And tiga2 lagu -OH,RUN DEVIL RUN & HOOT sgt2 berjaya and semua jadi juara dlm carta2 kat sana..Dorg ni mmg dah dicop artis yg kalo keluar jew single baru, confirm meletup and sape2 pun tak dpt challenge punya... Tiga2 lagu ni jgk ada dance moves yg sgt menarik and sentiasa jadi ikutan..Aku personally sgt suka dance moves dlm lagu HOOT..Dance moves dorg yg ARCHERY move tu mmg menarik giler sampai aku pun dah terikut2 step tu haha...Dorg ni mmg antara org yg btul telah popularkan Korea ke serata dunia..Kalo tnya sape2 pun artis Korea yg mane dorg minat, nama SNSD ni mesti tak pernah miss..Dorg jgk dah berjaya sgt2 kat Jepun..Dorg dah jadi fenomena kat sana..Pendek kata dorg ni mmg hebat sgt..And mana2 lelaki normal pun kalo tak minat dgn dorg ni mmg tak logik aku rasa hehe..

1.
2PM

YES, Korean idol yg paling aku minat and suka sgt2 is 2PM..From all korean idol yg aku dah dgr and tgk, mmg dorg nila yg paling best and plg aku minat sgt2.. 2PM is one of the idol groups under JYP ENTERTAINMENT along with WONDER GIRLS,2AM and MISS A..They first debuted in 2008 with 7 members before PARK JAEBEOM leaves the group in 2009 due to MYSPACE contoversy leaving 6 members left - JUNSU,JUNHO,WOOYOUNG,TAECYEON,CHANSUNG and NICHKHUN.. TAECYEON is actually from UNITED STATES and NICHKHUN is actually American citizen of THAI n CHINESE descent..So dia ni bkn org Korea la..Dorg ni actually asalnya satu kumpulan dgn 2AM dlm satu rancangan realiti and finally dorg dipecahkan jadi 2AM and 2PM..Dorg debut dgn album HOTTEST TIME OF THE DAY..And 1st single dorg is 10 POINTS OUT OF 10 POINTS..Lagu ni mmg best and MV dia ada paparkan dance moves dorg yg ala acrobatic tu mmg sgt gempak..Lagu lain yg best jgk dlm album ni mcm ONLY YOU and ANGEL..Aku suka sgt lagu ONLY YOU tu coz suara dorg semua best sgt nyanyi lagu RnB ni especially JUNSU and JAEBEOM..After that in 2009 dorg release plak 2nd album - 2.00 PM TIME FOR CHANGE.. Album ni la yg btul2 buat dorg popular coz lagu drpd album ni yg btul2 hebat - AGAIN AND AGAIN and I HATE YOU..Personally, lagu AGAIN AND AGAIN tu mmg giler babai punya best...Sgt best..lagu ni jgk ada dance step yg menarik and best giler..Lagu ni sgt berjaya dan popular sampai jadi juara kat semua carta kat sana and boz of this song jgk dorg menang BEST MALE GROUP and ARTIST OF THE YEAR dlm 2009..After dua2 lagu ni popular timbul pulak controversy di mana JAEBEOM ada penah post kat MYSPACE yg dia bencikan Korea and benda buat org kat sana marah and akhirnya JAEBEOM klua dr group ni..Personally pada aku that was a really great loss coz JAEBEOM mmg best giler..



After dia kua, 2PM comeback dgn album baru 1.59 PM and single dorg seterusnya HEARTBEAT pun cipta kejayaan sama mcm AGAIN AND AGAIN..Lagu ni mmg best dgn dance moves dorg yg sgt best and gempak..Cantik giler step dorg utk lagu ni...Selain tu lagu2 drpd album ni yg best mcm TIRED OF WAITING,GIMME THE LIGHT.BACK2U and I WAS CRAZY BECAUSE OF YOU..Aku sgt suka lagu TIRED OF WAITING of once again, lirik dia kena setepek kat muka aku haha...After year full of success, in 2010 dorg kembali dgn mini album DON'T STOP CAN'T STOP yg menampilkan lagu yg sgttttt best WITHOUT YOU..lagu ni jgk cipta kejayaan yg same dgn jadi juara kat 6 carta yg berlainan sekaligus...Dance step dorg jgk menarik sgt dlm MV lagu ni..And selang beberapa bulan lepas tu, dorg kembali dhn album baru - STILL 2.00 PM dgn lagu yg aku rasa mmg GILERRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR punya best I'LL BE BACK...Aku mmg suka gilerrrrrrrrrrrrrrrrr kat lagu ni...Sampai boleh hafal lagu ni hehe and dance moves lagu ni mmg yg terbaik la..Aksi shuffle dorg yg sgt best and gempak..aku sampai terikut2 step dorg and boleh tahanla dah hafal step dia hehehe.And once again,lirik lagu ni mmg sesuai giler2 dgn kisah aku hehe.Lagu ni jgk cipta kejayaan dlm skelip mata lepas direlease dhn jadi juara kat semua carta lagu...Dorg jgk menang dlm 2010 MNET ASIAN MUSIC AWARD utk BEST MALE GROUP,BEST MALE DANCE PERFORMACE and ASIAN WAVE AWARD...


Aku mmg suka dgn dorg ni coz dorg bukan jew sentiasa ada lagu2 yg hebat and best tp dorg jgk sentiasa come up with dance moves yg sgt2 gempak..Lagu2 dorg jgk semua bertenaga..Aku suka sgt dgn vokal JUNSU,JUNHO,WOOYOUNG and JAEBEOM..Especially JUNSU..Vokal dia sgt best kalo lagu2 RnB..JUNHO lak bkn jew sekadar harap rupa mcm RAIN but tone suara dia sgt best and sedap..Bagi aku dorg btul2 bagus coz dorg boleh menari dan menyanyi dgn hebat..And being under JYP ENTERTAINMENT was really a good choice coz lagu2 dorg mmg akan gempak punya...So,dorg ni la korean idol aku yg paling aku minat and suka..NOBODY NOBODY BUT.....2PM

Saturday, December 25, 2010

Korean Madness!!!!

Aaahhh finally dpt jgk berblogging kembali..Dah lama nak lepas gian tp tak dpt sbb tak tau la kenapa aku tak dpt nak sign in or bukak page aku ni..Cuba berkali2 pun tak dpt so dah fed up terus aku lupakan blog ni huhu..Lama tu aku dok tinggalkan blog ni hehe..OK, actualy banyak yg nak cerita kat sini tapi I've decided utk cerita ttg kegilaan aku sejak 6 bulan terakhir ni....And as the title of the post implied, Yes, it's about my korean madness..YEAH, aku dah mmg jadi kpop freak sekarang ni hehe..Boleh dikatakan daripada lagu,drama.filem,variety show,radio,majalah,website,EVERYTHING..Semuanya Korea haha...Bangun pagi jew sampaila ke tgh malam sebelum tido, hidup aku sekarang dipenuhi lagu,drama,variety show and pape jela yg berkaitan dgn korea..haha Kronik dah aku ni hehe

Ok, actually aku bukannya baru kenal dgn dunia kpop ni sejak akhir2 ni jew tapi dari aku sekolah rendah lagi aku mmg dah tgk drama2 korea and ada la jgk dgr lagu2 korea cikit2 but takde la sampai tahap fanatik mcm skrg kan..Ala,aku sure semua pun mst ada jgk kan tgk WINTER SONATA,AUTUMN IN MY HEART,ALL ABOUT EVE,SUCCESSFUL STORY OF A BRIGHT GIRL,HOTELIER,MY LOVE PATTZI..Masa tu nama2 mcm BAE YONG JOON,JANG NARA,WON BIN,SONG HYE KYO mmg top lar..So, mmg daripada dulu pun aku mmg dah minatla sikit2 dgn drama2 korea ni...

Ok, itu drama tapi kalau pasal lagu2 korea ni pulak, aku mmg jarang dgr sgt dulu..Of course la masa tu aku dah kenal nama2 mcm BOA,RAIN,SE7EN semua tapi takdela tertarik sgt2 dgn lagu dorg..Aku more attracted to ost2 drama korea dorg..Tapi boleh dikatakan yg mula2 buat aku tertarik dgn lagu2 korea ialah WONDER GIRLS... Yeah, Nobody Nobody But Them!!! HAHA : p
Aku start kenal dorg masa aku form 5 tak silap, masa tu lagu debut dorg TELL ME tgh top..Aku kenal dorg pun masa tgk MTV ada tunjuk MV dorg TELL ME ni la..Masa tu aku dah mula tertarik dah dgn lagu dorg yg catchy..Lepas tu aku pun start follow lagu2 dorg IRONY, SO HOT and sampaila tahun 2008, bila dorg release lagu dorg yg paling successful sekali, apa lagi kalo bukan NOBODY.. hehe Masa tu aku ingat lagi aku mmg suka sgt lagu ni..Susah payah aku cari lagu ni kat internet tapi susah nak jumpa coz time tu lagu2 kpop ni tak ramai sgt org dgr so tak ramai org upload lagu ni kat internet..Lepas aku dpt tawaran masuk Uitm aku dah jrg follow lagi lagu2 korea ni sbb busy study jew plus aku dgr bnyk lagu2 english time tu so kpop ni aku dah tak pndg la kiranya hehe.

But start tahun 2010 ni, aku tetiba jadi attracted balik kat lagu2 korea ni and once again, it's because of WONDER GIRLS hehe Sbb aku dgr lagu dorg NOBODY yg english version pulak, terus teringat balik memori lama haha..Start daripada tu aku try follow balik kpop ni and start dari tu la aku mula dgr lagu2 kpop ni daripada tahun 2008 sampai la yg paling latest..And as a result, skrg ni aku sentiasa updated dgn lagu2 korea haha.. Nama2 mcm WONDER GIRLS,2PM,SNSD,SUPER JUNIOR,FT ISLAND,CN BLUE.SHINEE,BEAST/B2ST,2NE1,BIGBANG,DBSK,KARA adalah antara artis2 yg sentiasa aku follow and dgr lagu2 dorg..Kerja aku hari2 download lagu2 and MV korea ni..Sampaikan dlm ipod aku 350 daripada 420 lagu ialah lagu korea..Hard disk jgn ckpla, penuh dgn MV and drama2 korea jew hehe..Aku dah jd addicted dgn kpop ni, baik lagu mahupun drama2 dorg..

SNSD / GIRLS GENERATION

2PM


SUPER JUNIOR

Tak cukup dgn drama2 kat hard disk aku, skrg ni kat astro pun dah bnyk channel yg tayang drama korea..KBS WORLD, ANIMAX and yg paling aku excited and bersyukur sbb jadi pelanggan astro beyond ialah sbb adanya channel baru ONE HD yg tayangkan2 semua drama2 and variety show including rancangan kpop chart dorg..BEST GILER la...hehe Dahla dram2 yg dia tayang semua drama2 terbaru and ada yg masih tayang kat korea pun ada huhu best giler hidup aku, nasib bek aku tak duduk asrama HEHEHEHE....Sebab adachannel2 ni la aku dpt tgk citer2 yg baru mcm MARRY ME MARY/MARY STAYED OUT ALL NIGHT,THE PRESIDENT,SECRET GARDEN.GIANT,SUNGKYUNKWAN SCANDAL,FUGITIVE PLAN B, MY GIRLFRIEND IS A GUMIHO, BREAD, LOVE AND DREAM/BAKER KING KIM TAKGU,DR CHAMP,DARING WOMAN.. Hai bahagianya hidup...

MARRY ME MARY/MARY STAYED OUT ALL NIGHT

SECRET GARDEN


My Girlfriend Is A Gumiho


Sejak jadi korean freak ni aku realized yg entertainment industry dorg mmg berkembang pesat and maju..Dorg tak mcm industri muzik kita ke, indon ke and aku rasa even better drpd barat sekalipun...Dorg masing2 ada agency yg kawal n plan semua aktiviti dorg..Everything nampak mcm perfect jew..And aku respect cara dorg market artis2 bwh agency dorg.. Daripada kajian yg aku buat ( Ceh semangat sampai buat kajian : P ) ada lbh kurg mcm 4 or 5 agency yg mmg berkuasa la kat sana..Ada SM ENTERTAINMENT yg menaungi artis2 mcm BOA,SUPER JUNIOR,SNSD,SHINEE,DBSK,TRAX,F(X).. Ada jgk YG ENTERTAINMENT - BIG BANG, 2NE1,SE7EN,GUMMY..Ada JYP ENTERTAINMENT - WONDER GIRLS,2PM,2AM,MISS A, SAN E, CUBE ENT- 4MINUTE,BEAST/B2ST,G.NA, DSP ENT - SS501,KARA,RAINBOW and bnyk lagi agency2 lain..Aku tertarik dgn cara setiap agency2 ni pasarkan artis dorg..Dorg akan pastikan setiap artis dorg tu sentiasa tak hilang drpd ingatan peminat, mcm contoh dalam stahun at least artis2 dorg akan release skurg2nya 2 or 3 single so that throughout the year artis2 dorg sentiasa ada something new utk peminat2..And kalo artis tu takde lagu pun, dorg akan push artis dorg buat bnda2 mcm jd dj ke host variety show ke, jadi tetamu dlm variety2 show ni kew, and ada jgk yg berlakon dan sebagainya..So cara dorg ni mmg bijak coz even artis tu takde single or album yg nak dipromote dorg still takkan hilang drpd ingatan peminat coz peminat still nmpk dorg kalo tak kat variety show, maybe kat dlm drama,filem or maybe dj kat radio..

And one more thing yg aku respect is how close the relationship between artis2 ni even yg bukan drpd agency yg same.. Dorg langsung tak dengki and support semua artis.Selalu aku dpt tgk dkt variety show ke or apa2 rancangan carta kpop dorg, walapun dorg masing2 boleh dikatakan bersaing tapi msg2 sporting..hafal lagu and step artis lain..hubungan baik antara dorg tu bknnya plastik mcm yg selau kita nampak dlm industri kita sendiri..And aku jgk respect dgn dorg coz evertime dorg perform, dorg nmpk btul2 komited dgn apa yg dorg buat..kalo dance step tu jgn ckpla..Kalo kat Malaysia ni org kita tgk STACY or ADAM tu menari org dah respect giler, dorg silap la coz kalo dorg tgk artis2 korea ni pnya dance step, apa sgt la yg STACY or ADAM tu ada hahaha..Kebanyakan artis kat sana jd artis bkn mcm kita kat sini..Dorg dilatih dulu sekurang2nya 5-6 tahun before dorg boleh debut sebagai artis... So majoriti artis mcm SNSD,SUPER JUNIOR,2PM,BIG BANG,WONDER GIRLS,2AM,2NE1,B2ST semua tu dorg dah start jadi trainee kat agency2 dorg tu sejak dorg umur seawal 13-15 tahun lagi..So no wonder la kalau skrg ni kita tgk dorg perform,dorg boleh perform hebat dgn mcm2 dance step yg mmg dahsyat tu coz dorg dah dilatih sejak umur dorg muda lagi and i think that's what our own industry doesn't have...

And sejak dah gilakan korea ni..aku mmg tak follow or dgr lagu2 or citer2 len hehe hidupaku hari2 24 jam KOREA,KOREA,KOREA ... And yg plg best, family aku pun dah terpengaruh sama huhu hari2 tgk channel korea jew kat astro tu hehe..And aku rasa mmg skrg ni kpop dah semakin dpt tempat skrg..Aku bkk radio pun dah ada lagu2 korea dimainkan..pegi shopping complex or mane2 pun dah mainkan lagu2 korea..Tv pun berlumba2 tayangkan drama korea..So tak hairanla kalo aku pun dah terkena sama demam korea ni..hehe sampai aku boleh hafal lagu2 korea ni hehe Rasa mcm nak sgt blaja bahasa korea ni kalo ada peluang huhu...masa nak final aritu pun aku blaja bertemankan lagu2 korea jew 24 jam, org time baca buku, fokus dok mengingat apa yg dibaca, aku lak siap menari2 dgr lagu korea hahaha Nasib bek result tak kantoi huhu Mmg sah aku dilanda demam...demam apa??? DEMAM KOREA laaaaa....... : )

Wednesday, March 03, 2010

Kawan ke Lawan??

Sedih bila tgk photo2 member aku masa sekolah dulu..Dorg nampak happy sgt2..Rupanya baru aku tahu dorg selalu buat gathering bila time cuti..Dan aku je yg selalu tak dijemput..Sedih bila pikirkan macamana rapatnya kitorg semua dulu.Tapi sekarang semuanya dah berubah..

Semuanya bermula bila aku pas result spm dulu..Bila aku buat keputusan utk tidak menyambung pelajaran aku tapi sebaliknya bekerja dahulu,dorg semua menjauhkan diri..Bila aku tanya kenapa? semua cakap takde pape, dorg just busy la apa semua tapi kuasa tuhan, satu hari aku diberitahu oleh salah sorg daripada mereka yg dorg semua dah tak nak berkawan dgn aku coz dorg rasa yg aku tak layak berkawan dgn dorg sbb dorg semua bdk U, bdk Poly bdk Matriks tapi aku sapa?? Barulah aku faham kenapa setiap gathering yg dorg buat, dorg tak pernah mengajak aku..Mungkin betul apa yg dorg kata, aku tak layak jd kawan dorg..

Selepas drpd tu, hubungan kitorg putus mcm tu jew..tak dgr khabar berita semua..Daripada apa yg selalu aku dgr, dorg rajin buat gathering kelas tiap2 bulan atau cuti..Tapi seperti biasa, siapalah aku dorg nak ajak? Kadang2 mcm tak percaya yg dulunya aku panggil bestfren boleh buat macamtu..Aku tahu aku tak layak berdamping dgn dorg..Maybe dah mmg nasib aku, bukan jew malang dlm percintaan tapi jugak persahabatan..Tapi, takpela skrg pun aku dah jd student balik..and aku dah ada kwn2 yg best kat uitm ni..Mungkin tak sama mcm member2 aku yg dulu tu tapi at least member2 aku skrg terima aku seadanya..THANX guyz...

Tuesday, March 02, 2010

Atas Nama Cinta...

Mengapa yg lain bisa..Mendua dgn mudahnya
Namun kita terbelenggu..Dalam ikatan tanpa cinta..
Atas nama cinta..Hati ini tak mungkin terbagi
Sampai nanti bila aku mati
Cinta ini hanya utk engkau..
Atas nama cinta..ku relakan..jalanku merana
Asal engkau akhirnya dgnku..
Ku bersumpah atas nama cinta...




Itulah bait lirik yg secara tiba2 membuat air mata aku mengalir kembali malam tadi..Semalam aku belajar dalam bilik sambil dengar radio and then suddenly lagu ni - ATAS NAMA CINTA by ROSSA keluar..And tak tahu kenapa,tiba2 jew bila aku dgr part yg atas tu air mata aku mengalir tiba2..Tiba2 aku teringatkan DIA..Walaupun dah berbulan2 aku cuba buang dia jauh2 drpd fikiran aku..Aku cuba lupakan dia, aku cuba pretend dpn org yg aku happy..Org pun selalu tanya aku nape aku mcm dah lain?nape aku nampak lebih happy skrg? Hakikatnya, itu semua hanya lakonan aku utk menutup kesedihan aku..But still aku tak dpt jgk nak lupakan dia..KENAPA?? Setiap kali lepas sembahyang aku berdoa supaya tuhan kuatkan hati aku, utk berdepan semua ni but aku tak tahu kenapa, aku still teringatkan dia..AWAK sedar tak apa yg dah AWAK buat pd saya??Kenapa saya tak dapat nak membenci AWAK??? Lepas apa yg AWAK dah buat kat saya selama ni pun kenapa saya tak dapat lupakan AWAK??Apa salah saya, AWAK???
Saya dah buang semua kenangan yg mengingatkan saya pada AWAK tp kenapa masih lagi AWAK tak boleh pergi drpd ingatan saya?? Saya cuba utk terima org lain dlm hidup saya and saya akui dia mmg baik..Selalu bersama saya, tapi AWAK masih ada dlm hati saya..Saya tahu AWAK bahagia dgn dia sedangkan saya dgn org yg bersama sy sekarang tak begitu cinta..Kadang2 saya rasa bersalah, dia betul2 sayangkan saya tapi saya tak boleh tipu perasaan saya..
Ya Allah, Kau berilah aku kekuatan utk menghadapi semua ini...

Monday, February 15, 2010

Kris Allen Live In KL..

Lamanya dah tak update blog ni..huhu Busy giler lately..Dgn quiznya, assignment lagi..Cuti aritu pun busy dgn kenduri kahwin la doa selamat la..So baru sekarang berpeluang nak update blog ni..Actually nak cerita pasal konsert Kris Allen yg aku pegi haritu..hehe peginya minggu lepas, sekarang baru ada masa nak cerita hehe..






Ok,it all started with a phone call... Ceh, mcm buku cerita lak haha :


Aku : Helo, nak ape bro?

Abg aku : Aku dpt 4 tiket free tgk konsert ni..Ko minat tak nak tgk?

Aku : Malas ah..aku ada test dgn quiz la..banyak keje nak buat, nak study lagi..malas la nak pegi..

Abg aku: Owh, it's ok la..kalo taknak aku bagi member aku jew..aku pun tak kenal sape ni..

Aku : Konsert sapa tu?

Abg aku : Kris Allen..kenal ke??

Aku : KAU GILERRRR... Aku minat giler dow mamat tu..Serius kew dpt tiket free?? Adoii..mcmana ni..Aku nak pegi tp nak kena study..banyak quiz n test la..Ko bwk jela balik dulu tiket tu..Nanti aku pikir kemudian..

Abg aku : Ok, nanti jumpa kat rumah..Rugi tak pergi,konsert tu ekslusif tau..yg ada pas jew bole masuk..


Lepas letak jew phone aku menjerit mcm org gila dlm bilik aku haha Macam tak percaya aku dpt tiket free nak tgk idola aku..Cuma aku berbelah bagi time tu tak tau nak pegi tak coz minggu depannya tu aku ada Test MAF n quiz ECO.. And then keesokkan harinya, aku just bwk jew tiket tu ke modul hari Ahad tu..Ingt nak bagi je kat sapa2 yg minat coz aku tak dpt nak pegi..But then , dpt satu brita gembira..TEST MAF TUKAR LEPAS RAYA CINA..and I was screaming like hell in side my heart haha Bagus giler lecterur ni mcm tau2 jew haha and keesokkannya lagi, yakni hari konsert tu, aku dpt satu lagi berita gembira, QUIZ ECO IS AN OPEN BOOK QUIZ..Yahooo..Semuanya mcm memihak pada aku jew hehe aku pun apa lagi mmg dah nekad nak pergi jgk konsert tu..Aku dah ajak Syafiq,Fakhrul n Nabil..Mmg excited giler nak pegi sampai dlm kelas MAF pagi tu pun dah tak boley fokus..Dalam kepala otak aku dok teringat2 lirik lagu2 Kris Allen jew hahaha




Ok, kitorg pegi naik KTM kat Batu Tiga trus ke Mid coz konsert tu buat kat Gardens..Sampai jew kitorg pegi makan dulu kat Popeye's.. and then after solat maghrib terus pegi ke Gardens..Sampai2 jew, mmg rasa mcm tak percaya coz ramai giler reporters,cameraman semua kat situ dgn fans yg dah beratur panjang giler utk masuk ke dlm ballroom tu..




Tiba2 rasa cam bersyukur sgt2 berpeluang pegi konsert tu..Time bratur tu sempat jgk snap pic ramai2 hehe Happy punya pasal kan? hehe




Bila masuk jew dlm ballroom tu,mmg dah excited giler dah coz dah rasa mcm konsert btul..



Konsert dimulakan dgn celoteh dua org deejay Hitz.fm, Jay Jay n Ean..Lama giler dirg membebel sampai nak bosan aku hahaha Samapi crowd semua dok jerit2 WE WANT KRIS again n again n again..aku pun join jgk haha dah tak sabar nak tgk Kris muncul hehe Sambil2 tunggu tu, sempat jgk snap pic lagi hehe



Lepas kira2 15minit si Jay Jay dgn Ean tu membebel..Akhirnya org yg ditunggu2 pun muncul..Lampu gelap time tu just namapak lelaki jalan ke stage n bwk gitar..Semua org time tu dah menjerit2 pangil KRIS...KRIS.. aku pun lebih kurg sama jew haha tapi rupa2nya kitorg tertipu..Itu guitarist dia jew haha penat jew menjerit..And tak lama pastu, the real Kris finally muncul..Aku mmg dah mcm org gila tak hengat punya menjerit..hahaMacam tak percaya dpt tengok idoal aku depan mata..Bangga giler wok hehe Konsert artis Malaysia pun tak pernah pegi tiba2 terus jew pegi konsert Artis International..haha Bangga giler..








Kris started the concert with HEARTLESS..and at that time, i was screaming like hell haha Heartless is one of Kris's songs that I love so much..Even though it's not his own song coz it's Kanye West's but to me Kris did it better than Kanye.. And then the concert went on with few other songs from his debut album like CAN'T STAY AWAY, BEFORE WE COME UNDONE, RED GUITAR, THE TRUTH, ALRIGHT WITH ME, IS IT OVER and of course, LIVE LIKE WE'RE DYING.. Luckily I was familiar with most of the songs that he sang that nite..Even though ramai yg tak brape tahu lagu2 yg len tu tapi aku bangga coz aku hafal kebanyakan lagu2 dia hehe Tapi masa lagu LIVE LIKE WE'RE DYING tu mmg aku dah tak ley duduk diam dah..Semua crowd pun time tu dah sing along dgn Kris sambil menari2 hehe






So,overall konsert tu mmg best giler..Performance Kris pun mmg best..Vocally, dia mmg power..Nyanyi live pun tak banyak beza mcm dlm studio which is good coz good singers are nice to listen to when they're performing live compared to listen to the Cds..and Kris have that..And i believe for those who have listened to his live performance, mmg akan berkata " No wonder he won American Idol " Yeah, that's what i felt after the concert..He deserved to be the American Idol..And i think, he's wayyy better than most of our local singers..





Aku tertarik dgn Kris sejak daripada American Idol lagi coz he's really creative in terms of his musicianship..Dia bijak mengubah sesuatu lagu tu menjadi lebih menarik..Dan menerusi first album dia pun dia dah buktikan dia mmg berbakat coz 6-7 of his songs in that album was composed by him..How cool is that?? And most of the songs are really great.. Peduli apa kalo Adam Lambert lagi popular??Peduli apa kalo album dia lebih laku?? Aku dah dgr kedua2 album dorg and aku lebih berpuas hati dgn album Kris..Bagi aku, album Adam banyak sgt unsur Superficial..mcm album yg dibuat utk tackle hati muda - mudi seluruh dunia tapi tak de apa yg btul2 menarik melainkan vokal dia yg menjerit2 tu haha.. Aku suka jwpan Kris pada wartawan bila ditanya kenapa dia tak glamor mcm Adam.. Jawapan dia ialah : "Saya dah bertekad masa mula2 terjun ke dalam bidang ni dulu utk fokus pada muzik saya dan cinta saya pada muzik saya..Saya bukan nakkkan glamor atau publisiti..Saya bukan tak dpt jemputan utk muncul ke majlis2 anugerah tapi saya yg menolak kerana saya lebih suka duduk di studio mencipta lagu atau hang out di rumah, having dinner dgn isteri saya daripada mencari publisisti murahan dgn muncul di mana2 karpet merah dgn fesyen atau mekap yg pelik2..Itu bukan saya " BRILLIANT.. haha mmg bagus jawapan dia..Bukan mcm Adam yg nampak sgt dahagakan publisisti..Muncul kat karpet merah dgn fesyen n mekap yg over tak habes2..pastu bila dpt peluang buat persembahan, pegi TOOOT pulak pemain guitar dia haha Kris doesn't need all that..He's good in his own way..And that's why I love him...



Tuesday, February 02, 2010

My teribble experience

Today during the BEL's class, we were asked to write about our terrible experience and we had to present it to the class..So, for those who have been following my blog, surely you would think that I will write about my so called LOVE story..Well, actually I was thinking to write it too at the first place but then, I changed my mind..I think it's better if i keep those matters as personal..It's ok to write or express it in my blog but i don't think i have the courage to tell it to everybody..So, as a result i wrote about something else..



One of my classmates wrote about something which really touches my heart, to the very core i guess..I don't wanna mention her name but for my classmates, you know who i mean rite?? All this while, I thought that my love story is the saddest one but after I heard the story of hers, I feel grateful that I don't go through what she 've gone through..I can't imagine if i were her..Her story has made me realised that i should'nt be too sad with what has hapenned in my life..I f i think i was unlucky, there might be other people who probably unluckier than me..



So, for YOU..thank you for making me realize today..I just wanna tell you that you're a great and very strong girl ..I salute and respect you for what you have told us today..THANK YOU SO MUCH..

Friday, January 15, 2010

JOHAN - RABEL

JODOH DI TANGAN TUHAN ( JOHAN ) - RAFFI AHMAD & BELLA ( RABEL )

Ku punya dunia..duniaku begini
Ku punya mata..ku punya telinga
Jangan anggapku batu..tak punya perasaan
Melihatmu dengannya aku panas...

Ku punya dunia..duniaku begini
Ku punya hati..punya perasaan
Coba raba batinku..coba tatap mataku
Melihatmu dengannya ku cemburu..

Cinta.. mengapa harus rumit
Biar begini.. wanita kunanti satu
Siapa dia.. biar hatiku yang tahu
Kupasti setia..tapi nanti..

Cinta ..bisakah jadi mudah
Kau berkelana..masa aku harus diam
Biar saja..kita jalan masing - masing
Jodoh di tangan tuhan..biar saja..

Jodoh kita..di tangan tuhan.. biar..biar.. saja...

Ku punya dunia..duniaku begini
Ku punya hati..punya perasaan
Coba raba batinku..coba tatap mataku..
Melihatmu dengannya ku cemburu..

Cinta mengapa harus rumit..
Biar begini wanita kunanti satu
Siapa dia..biar hatiku yg tahu
Kupasti setia..tapi nanti...

Cinta..bisakah jadi mudah..
Kau berkelana..masa aku harus diam
Biar saja..kita jalan masing - masing
Jodoh di tangan tuhan..biar saja..

P/S : I'm currently addicted to this song..Best sgt..hehe

Monday, January 11, 2010

Politik oh Politik AJL 24..

Last nite berlangsungnya AJL ke 24..Seperti yg aku dah kata tahun ni mmg sengit giler and susah nak ramalkan..So, that's why ramalan aku banyak tak mengena haha Overall malam tadi, semua buat persembahan yg mantap..Daripada pembukaan sampaila ke persembahan selingan di akhir...

Apa2 pun keputusan mlm tadi bagi aku ada yg ok dan ada yg boleh dipertikaikan huhu..Bagi aku, malam tadi banyak benda nampak mcm dirancang..Ok, sebelum tu aku nak komen ttg pemenang2 malam tadi..Overall, aku hanya puas hati dengan kemenangan Yuna and also Faizal Tahir..But I really don't think Aizat should have won last nite...Ok, mmg kalo ikut ramalan aku, aku jangka CINTA ADAM DAN HAWA yg menang but lepas aku tgk persembahan semua artis mlm tadi..pilihan aku adalah :

JUARA LAGU : DAN SEBENARNYA - YUNA
TEMPAT KEDUA : BENCINTA - FAIZAL TAHIR
TEMPAT KETIGA : SITUASI - BUNKFACE or PERGI - AIZAT

YA..Itulah ramalan aku semalam..Aku btul2 rasa yg YUNA patut menang mlm tadi..The moment dia start jew aku dah dpt rasa something..The aura was really strong..Plus dia tukar cikit2 arrangement lagu tu yg membuatkan lagu tu jadi sesuatu yg unik..Lagipun, kalo difikirkan,DAN SEBENARNYA tu lagu yg betul2 jujur dan ikhlas and lagu tu mcm bawak satu dimensi baru pada industri muzik..Tapi, sayang takde rezeki..

Begitu jugak dgn Faizal Tahir..Performance dia walaupun tak 100 % like ususal but still aku rasa dia buat satu persembahan yg gempak..Walaupun sakit, tapi dia tetap bagi yg terbaik..Vokal dia pun tetap layak utk menang Vokal Terbaik..Sepatutnya lagu ni dapat no.2...

And for Persembahan Terbaik..aku tak rasa KAU AKU patut menang..Dia just gunakan budak2 nak havockan pentas tu but i don't see any point pun semua tu..Persembahan terbaik sepatutnya merangkumi semua aspek mcm Faizal Tahir last year..Vokal, performance, Kreativiti semua..Bagi aku, persembahan yg kreatif mlm tadi is TOMOK - RINDU TERHENTI..Permulaan persembahn dgn video klip lakonan pasal ex tomok yg mati probably coz sakit dan carry on dgn persembahan yg menyentuh pastu kat satu part tu tiba2 ada mcm Tomok dpt rasa kehadiran ex dia memeluk dia tu and then sambung balik nyanyi..Bagi aku, mmg kreatif coz rasa mcm satu penceritaan..Something yg kita boleh relate dgn lirik lagu tu..Tak tahu kenapa juri tak nampak semua tu..Padahal ada pun Fatimah Abu Bakat kat kerusi juri tu..Takkan tak dpt tangkap cerita tu..Aku yg takde background filem pun boleh rasa hahaha oopss lupa kenapa Fatimah Abu Bakar tak nampak..Takpe2 nnt aku terangkan..hehehe And Stacy pun buat satu persembahan yg gempak..Ala2 Lady Gaga lagi huhu tapi aku tak terkejut dia tak menang coz aku tau dah bertahun2 AJL takkan bagi Persembahan Terbaik kat lagu2 berentak Dance ni..Persembahan Bunkface pun best jgk..Siap bwk Arill n Nurul Idola Kecil 2 lagi..

Utk Vokal Terbaik pulak, aku dah agak yg mesti menang nnt Black..Tak tau nape aku mcm dah dpt agak dorg mesti menangkan Black jgk..Mmg aku tak nafikan dia layak tapi aku rasa Faizal Tahir and Misha lebih layak..Lagipun apa motif tv3 kasik Black nyanyi sama time Meet Uncle Hussein perform??mmgla lagu drama king tu lagu dia dgn MUH tapi dia kan finalis so mana patut buat performance dlm pertandingan yg dia sendiri bertanding..Nampak mcm saja nak expose dia lebih cikit so org boleh tgk vokal dia mmg power and mmg patut menang vokal terbaik..Daripada skrip pun mcm balik2 mention vokal Black ni power semua, for what??Faizal Tahir patut menang..Walaupun sakit, tapi vokal yg dia pamerkan tetap hebat..

Ok, and ttg kemenangan PERGI sebagai Juara Lagu..Aku tak kata lagu ni tak bagus..Even aku pun ada predict dia menang but not as a Juara Lagu..Kalo No. 2 or No. 3 tu boleh terima lagi..Banyak benda yg boleh diragui ttg kemenangan lagu ni..:

1. Seperti yg sedia maklum, lagu ni merupakan lagu tema filem TALENTIME arahan arwah Yasmin Ahmad, yg merupakan mentor atau sifu kepada Dato Farid Ridzuan ( Bos tv3 tu ) serta kwn bek kepada Fatimah Abu Bakar, yg mana kedua2 mereka merupakan juri pada malam tu..

2. Dato ct pun ada agenda tersendiri..Semua tahu yg Ct minat giler kat Aizat..Bulan 2 ni pun dia akan terbitkan konsert aizat kat Istana Budaya, so mcm ada faktor2 bias kat situ..

3.Sepatutnya, Farid Ridzuan and Fatimah Abu Bakar tak patut jadi juri..Semua org tahu, dorg dua sangat rapat dgn Arwah Yasmin Ahmad..So,mestila dorg cenderung utk bias pada lagu PERGI ni..

4. Farid Ridzuan tak pernah umur jadi juri AJL tiba2 tahun ni jadi...Kenapa tak guna jew Azhar Borhan (org tv3 jgk ) yg jadi ketua juri kat semi final aritu coz dia mmg ada background music so mmg layak nak jadi juri..

5. Kalo la nak kata lagu tu nak mengenang kembali Arwah Yasmin and sebagai pengiktirafan kepada arwah, macam mana plak dgn CINTA ADAM & HAWA?? Lagu tu pun karya terakhir Loloq..and dah pernah jadi Lagu Pop Terbaik AIM 2009 lagi..Tak ke tak logik tak dpt satu tempat pun?

Mmg banyak unsur2 bias dan politik dgn kemenangan Aizat dgn lagu PERGI tu..Aku tak kate lagu tu tak layak menang langsung tapi cuma aku tak rasa lagu tu boleh diangkat sebagai Juara Lagu..And kalo korg perasan, lepas je lagu tu diumumkan sebagai Juara Lagu,penonton kat stadium mcm tak setuju..Selalu kalo dah umumkan Juara, sorakan pasti kuat seluruh stadium mcm Meet Uncle Hussein or Estranged dulu..Tapi perasan tak yg semalam yg bersorak juz penyokong2 Aizat je..Ally,Cheryl n FBI pun nampak muka dorg cam terkejut penonoton tak bersorak or bertepuk tangan..Sampai dorg pulak yg kena mintak org tepuk tapi tu pun tak kuat org tepuk..Masa Aizat nyanyi semula pun bila dia suruh org nyanyikan sama2, org tak respond..Kebanyakan org nampak mcm tak setuju dgn kemenangan tu..Ramai keluar drpd stadium pas diumumkan Aizat menang..So, maknanya org lain pun mesti berpendapat yg sama cam aku..Tak pernah dlm sejarah AJL, pemenang tak diraikan dgn sorakan, tepukan atau standing ovation drpd penonton termasukla selebriti2 yg ada kat bwh tu semua..

Bagi aku, AJL kali ni bermula dgn cantik, hebat and boleh dikatakan yg terbaik berbanding tahun2 sebelum ni..Tapi, dicacatkan pulak saat akhir dgn keputusan yg mcm tu..Pengakhiran yg anti klimaks..Walau apapun, benda dah lepas..Tak ley nak watpe dah..Cuma agak kecewa..Kepada finalis2 len mcm Bunkface,Hujan,Stacy,Misha, Tomok,Estranged..U guyz are among the best last nite..Tak menang pun takpe..Coz korg dah buktikan yg korg mmg bagus ang gempak..Congrats to all finalist..Hope next year, no more politic okay? huhu